EU-klassificering af køretøjstyper

I Den Europæiske Union er køretøjer klassificeret i henhold til UNECE-standarder , som implementeret af: 

I hele European Alternative Fuels Observatory vil køretøjsdata blive struktureret og præsenteret i overensstemmelse med UNECE's køretøjskategorisering.

Køretøjskategorier

baseret på UNECE-standarder

Kategori Definition

Motorkøretøjer med mindre end fire hjul og nogle lette firehjulede. 

L1 

Et tohjulet køretøj med en motorcylinderkapacitet, hvis der er tale om en termisk motor, der ikke overstiger 50 cm3, og uanset fremdrivningsmidlet en maksimal konstruktionshastighed på højst 50 km/t. 

L2 

Et trehjulet køretøj uanset hjularrangement med en motorcylinderkapacitet i tilfælde af en termisk motor, der ikke overstiger 50 cm3, og uanset fremdrivningsmidlet en maksimal konstruktionshastighed på højst 50 km/h. 

L3 

Et tohjulet køretøj med en motorcylinderkapacitet i tilfælde af en termisk motor på over 50 cm3 eller uanset fremdrivningsmidlet en maksimal konstruktionshastighed på over 50 km/t.

L4 

Et køretøj med tre hjul asymmetrisk anbragt i forhold til det langsgående midterplan med en motorcylinderkapacitet i tilfælde af en termisk motor på over 50 cm3 eller uanset fremdrivningsmidlet en maksimal konstruktionshastighed på over 50 km/h (motorcykler med sidevogn) . 

L5 

Et køretøj med tre hjul symmetrisk anbragt i forhold til det langsgående midterplan med en motorcylinderkapacitet i tilfælde af en termisk motor på over 50 cm3 eller uanset fremdrivningsmidlet en maksimal konstruktivt hastighed på over 50 km/h. 

L6 

Et køretøj med fire hjul, hvis egenvægt ikke er over 350 kg, ikke medregnet batteriernes masse i tilfælde af elektriske køretøjer, hvis maksimale konstruktionshastighed ikke er over 45 km/t, og hvis motorcylinderkapacitet ikke overstiger 50 cm3 for gnisttændingsmotorer, eller hvis maksimale nettoeffekt ikke overstiger 4 kW for andre forbrændingsmotorer, eller hvis maksimale kontinuerlige mærkeeffekt ikke overstiger 4 kW for elektriske motorer. 

L7 

Et køretøj med fire hjul, bortset fra det, der er klassificeret i kategori L6, hvis ulastede masse ikke overstiger 400 kg (550 kg for køretøjer beregnet til godstransport), ikke medregnet batterimassen for elektriske køretøjer, og hvis maksimale kontinuerlig mærkeeffekt ikke overstiger 15 kW. 

Motordrevne køretøjer med mindst fire hjul, og som anvendes til passagerbefordring.

M1
Køretøjer, der anvendes til befordring af passagerer, og som omfatter højst otte sæder foruden førersædet.

M2 

Køretøjer, der anvendes til passagerbefordring, med mere end otte sæder foruden førersædet og med en maksimal masse på højst 5 tons. 

M3 

Køretøjer, der anvendes til passagerbefordring, med mere end otte sæder foruden førersædet og med en maksimal masse på over 5 tons. 

Motordrevne køretøjer med mindst fire hjul, og som anvendes til godstransport 

N1 

Køretøjer, der anvendes til godstransport, og som har en totalmasse på ikke over 3,5 tons. 

N2 

Køretøjer, der anvendes til godstransport, og som har en totalmasse på over 3,5 tons, men ikke over 12 tons. 

N3 

Køretøjer, der anvendes til godstransport, og som har en totalmasse på over 12 tons. 

Trailere 

O1 

Trailere med en maksimal masse på ikke over 0,75 tons. 

O2 

Trailere med en maksimal masse på over 0,75 tons, men ikke over 3,5 tons. 

O3 

Trailere med en maksimal masse på over 3,5 tons, men ikke over 10 tons. 

O4 

Trailere med en maksimal masse på over 10 tons. 

Landbrugs- eller skovbrugskøretøj med motor, hjul eller bælte med mindst to aksler og en maksimal konstruktionshastighed på mindst 6 km/t, hvis hovedfunktion ligger i dets trækkraft, og som er specielt designet til at trække, skubbe, bære og aktivere visse udskiftelige udstyr designet til at udføre landbrugs- eller skovbrugsarbejde eller til at trække landbrugs- eller skovbrugsanhængere eller udstyr; den kan være tilpasset til at bære en last i forbindelse med landbrugs- eller skovbrugsarbejde og/eller kan være udstyret med et eller flere passagersæder. 

Landbrugspåhængskøretøj: ethvert landbrugs- eller skovbrugskøretøj, der hovedsagelig er beregnet til at blive trukket af en traktor, og som hovedsagelig er beregnet til at transportere læs eller til at forarbejde materialer, og hvor forholdet mellem den teknisk tilladte maksimale lastede masse og det pågældende køretøjs ulastede masse er lig med eller større end 3,0. 

Udskifteligt bugseret udstyr: ethvert køretøj, der anvendes i landbrug eller skovbrug, og som er designet til at blive bugseret af en traktor, ændrer eller tilføjer dets funktioner, permanent inkorporerer et redskab eller er konstrueret til at behandle materialer, hvilket kan omfatte en lastplatform designet og konstrueret til at modtage værktøj og apparater, der er nødvendige til disse formål, og til midlertidigt at opbevare materialer, der er produceret eller nødvendige under arbejdet, og hvor forholdet mellem den teknisk tilladte maksimale lastede masse og det pågældende køretøjs ulastede masse er mindre end 3,0. 

Terrængående køretøjer. 

 

Klassificering af personbiler

Som defineret af Europa-Kommissionen

Segment 

ACEA klassifikation 

Beskrivelse 

EN 

Lille 

Bybiler, fx: Fiat 500, Opel Adam 

Lille

Små biler, fx: Renault Clio, Ford Fiesta 

Lavere Medium 

Mellemstore biler, fx: Volkswagen Golf, Honda Civic 

Øvre medium 

Store biler, fx: BMW 3-serie, Volkswagen Passat 

Luksus 

Executive biler, fx: Audi A6, Mercedes CLS 

Luksus

Luksusbiler, fx: Mercedes S-klasse, BMW 7-serie 

Sportscoupéer, f.eks.: Porsche 911, Peugeot RCZ 

SUV 

Sports utility cars, også kendt som Sport Utility Vehicles (SUV), f.eks.: Volkswagen Tiguan, Mitsubishi Outlander 

MPV 

Multipurpose biler, også kendt som Multi Purpose Vehicles (MPV), f.eks.: Renault Scénic, Ford S-Max 

Euro NCAP klassifikation

Som defineret af  European New Car Assessment Program

 • Forretnings- og familievogn
 • Executive
 • Stor familiebil
 • Stor MPV
 • Stor off-road
 • Saml op
 • Roadster
 • Sport
 • Lille familie bil
 • Lille MPV
 • Lille Off-Road
 • Supermini

 

Kilde: https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/general-information/vehicle-types